23 Ağustos 2011 Salı

Galata'daki olayın iç yüzü ve beynini kullanmayı bilmeyen insan manzaraları

   Bu ülkede bir hastalık var. Yanlış bağlantı hastalığı diyeceğim buna. Mesela bir olay oluyor, arkasından olan tüm saçma sapan olaylar o olayla bağdaştırılıyor. Hiç mi gerçekten alakalı yönleri yok ? Tabi ki var. Şimdi bahsedeceğim konuda bağlantı var ama o kadar uzak ki.


   Konumuz Kuledibi'nin boka sarması. Sen neden yorum yapıyorsun bu konuyla ilgili, nereden biliyorsun gerçekten olanları, yakından gördün mü diye sormayacağınızı, çünkü cevabı tahmin edebileceğinizi düşünüyorum. İstiklal Caddesi'nde masalar kaldırıldı. Olayın iç yüzünü anlatayım. Sayın Tayyip Erdoğan nedense Galata Kulesi çevresini gezmek istemiş. Orayı bilenler bilir. Enginar Cafe, Güney Restourant gibi yerlerin dışarıdaki masaları yüzünden geçecek yerimiz kalmadığını da bilirler. Başbakan orayı gezerken masalardan dolayı geçememiş ve Beyoğlu Belediye başkanı Ahmet Misbah Demircan'dan bir düzenleme yapmasını istemiş. Bu arada cafelerden birinin garsonu "Oo başbakanım şerefinize" diye içki ikram etmiş. E ramazan günü Tayyip Erdoğan'a suratında sırıtma ifadesiyle içki ikram edersen olacağı belli. Sinir katsayıları artmış falan fıstık. Normalde her mekan için dışarıda 3-5 masa izni var, ama bazı yerler çok masa koyuyorlarmışmış. Bu nedenle (Ramazan'ın sonuna kadar!) masalar kaldırılmış ve bir düzenleme yapılacakmış bayramdan sonra. İstiklal Caddesi'nde oturacak mekan kalmadı ve 2000 den fazla kişi işten çıkarıldı. Ayrıca bazı günler siftah yapamayan mekanlar var. 









   Bu durumdan rahatsız olan 100 kişi facebooktan anlaşmış ve Kuledibi'nde içelim demişler. İçsinler tabi ki en büyük hakları. Kimse kimsenin içki içmesine bir şey demez. Demediler de zaten. Günlerdir her gece en az 100 kişi Kuledibi'nde yerlerde oturup içki içiyor ve orada uyuyor. Hiçbir sorun yok. Tabi Kabahatler Kanunu diye bir sorun var onlar için o ayrı. Şimdi herkes ne diyor ? Ak Parti içki içme hürriyetini kısıtlamış. Peki bunu diyenler şunları biliyor mu çok merak ediyorum. Orada içki içen insanlar olayı abarttı. Bira yüzünden mesanelerinin patlamasına gönülleri el vermedi ve Kuledibi'ne, yolun ortasına işemeye başladılar. O kadar insan tuvalet ihtiyaçlarını yolun ortasında giderdi. Orada bulunan kapısı açık apartmanları kullanıp sevişmeye başladılar. Bazısının homoseksüel olduğunu önemsemiyorum bile. Hatta bazıları yattıkları yerden yaptı bunu. Çöpleri, sidikleri derken Galata boka döndü. Orada oturanlar şikayet ettiler, Anemon Otel dahil. Polis geldi ve uyardı. Ama onlar uyarılara kulak asmadılar ve devam ettiler. Hatta polise inat üst sokaklara çıkıp oraya işemeye başladılar ve camdan bakanlara "siz de yukarıdan işeyin, biz de aşağıda işiyoruz haha" dediler. Sonra ne oldu ? Sonunda polis müdahale etti. Şimdi ne arkadaşlar, suç masaları kaldırma kararını veren Ak Parti hükümetinin mi, kolluk kuvveti görevinin gereği olarak kamu düzeninin esaslarından olan dirlik ve esenlik sağlama amacıyla olaya müdahale eden polisin mi, apartmanları sidik kokan ve ertesi gün işe gidecekleri halde uyumak yerine o grubun söylediği şarkıları dinlemek zorunda oldukları için şikayet eden Kuledibi sakininin mi, yoksa daha onaylamadıkları bir şeye nasıl tepki göstereceklerini bile bilmeyen, dozunu kaçıran grubun mu ?


   
Sözlük yazarları hala iranmış, şakirtlikmiş, dincilikmiş konuşuyor. Lan oğlum insan olun biraz, gelip sizin evinize işeseler hoşunuza mı gidecek ? Hala kendi beyinleriyle düşünemeyenleri anlarım, olayların iç yüzünü bilmeden hükümete atıp tutanların toplumda yer edinme ve modaya uyma çabalarını da anlarım, gerçekten hükümetin icraatlarının çok saçma olduğunun ve polisin orantısız güç kullandığının farkındayım. Ama bu olay farklı. Biraz beyninizi kullanın. Orada gerçekte ne olup bittiğinden haberiniz yok. O yüzden haddinizi bilin biraz.


   Bu da aynı olayla ilgili Ayşe Arman'ın yazısı.
   

13 yorum:

  1. Hay ağzına sağlık ben de bunu yazacaktım nerdeyse. Eyvallah özgürlük kısıtlaması varsa eleştirelim ama adamlar resmen vandalism yapıyo orda "oh gençler eğlensin üstümüze işesinler" mi diyecek insanlar

    http://julestheblogger.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. jules aynı yönde düşündüğümüze çokk sevindim sen de yaz ne kadar kişi okursa o kadar iyi mantıksız konuşmak insanlar için çok kolay.

    YanıtlaSil
  3. hiç bilmiyordum olayların bu boyutunu, sayende öğrendim.. çok endişe verici ve rahatsız edici gerçekten, ben de paylaşacağım..


    http://wear-a-smile-wear-a-smile.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Biz olayın özünü bilemeden etiketlemeyi kafamızda kurgulamayı seven bir halkız. Bir de birini sevmedik mi tüm suçu onun ilan ederiz...

    YanıtlaSil
  5. bende sayende duydum :/ Gerçekten üzücü..Bunlar Somali'ye yardım yapılırken şehitlerimizi düşünün diyen mallara benzemişler...

    YanıtlaSil
  6. Ezgi aynen öyle canım her şeyin yeri ayrı ama anlayamıyolar bunu bir türlü

    YanıtlaSil
  7. Laliş aynen öyle maalesef, değişecek gibi de görünmüyor.

    wear a smile paylaş kesnlkle, gerçekten rahtsz edici..

    YanıtlaSil
  8. Vay anasını, çok şaşırdım!!! YUH diyorum müsadenizle.

    YanıtlaSil
  9. her türlü sevgi ve tepkinin bokunu çıkarmakta üstümüze olmadığını bir kez daha görmüş olduk.

    YanıtlaSil
  10. by tükancı aynen öyle maalesef.

    YanıtlaSil
  11. yazının haklı tafarları var ama "Bazısının homoseksüel olduğunu önemsemiyorum bile." cümlesinin konuyla alakasını açıklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  12. Adsız amacım heteroseksüel ve homoseksüeller açısından bir ayrım yapmak değil. Ama kabul edersiniz ki bizim ülkemizde böyle bir ayrım yapılıyor. Oranın yerlileri de bu ayrımı yapan insanlar yani duydukları rahatsızlık derecesi artıyor. Heteroseksüel bir çiftin öpüşmesine tepki vermezken homoseksüel bir çiftin öpüşmesine çok tepki gösterebiliyorlar. Dolayısıyla Galata'daki olaylara gösterilen tepkinin şiddeti de artıyor. Bana sorarsanız hiç fark etmez cinsel amaçla yapılan bir hareketin toplum önünde yapılması her şekilde yanlış. Konuyla alakası kısaca insanların duydukları rahatsızlığın şiddetini artıran bir durum ve bu da şikayetleri artırıyor. Ne kadar fazla şikayet olursa kolluk kuvvetinin görevini yapma gerekliliği de o kadar artıyor. Polislere çok tepki gösterirken bunları dikkate almıyorlar. Eğer o ifadem sizi kırdıysa ya da rahatsız ettiyse kusura bakmayın lütfen, ayrım yapma amacım kesinlikle yok.

    YanıtlaSil

Olumlu, olumsuz tüm fikirlerine açığım. Yazdığım hiçbir şeyde kötü niyetli olmadığımı unutma :)