3 Mart 2012 Cumartesi

Insanlar Satın Alınamasa Mesela ?

     Gelelim fasulyenin faydalarına. Neden ütopya ? Biraz sonra yazacağım yazı gibi yüzlerce fikir kafamda dolaşıyor ama insanlara anlatsam gülerler. O kadar ayrıntılara kapılıyorum ve imkansız şeyler düşünüyorum ki bazen. Hukuk seçmemin bir nedeni de buydu. Ayrıntıların çok önemli olduğu ve anlattığım her ayrıntıyı dinlemek zorunda oldukları bir alan hukuk. Tam bana göre.


     Geçen Iron Man izliyoruz. İsminden dolayı çok ön yargılı yaklaştığım ama sonra çok beğendiğim bir film. Bir sahnesinde de Amerika'nın Irak'a girişinin anlatıldığı çok belli olan bir şey canlandırmışlar. Ama o çocukların, ailelerin hali o kadar kötüydü ki. Film Iron Man, duygusal falan değil, hatta kahraman demir adam gelip kurtaracak insanları belli bir şey. Ama bunların gerçekte olduğu ve o insanları kurtaracak bir kahramanın olmadığı aklıma gelince ağlamaya başlamaz mıyım ! 
     
     Savaş. Hammadesi nedir ? Silah. İnsanlar bir arada yaşama fikrine insanlığın ilk zamanlarından beri neden bu kadar uzakmış ? Devlet kurumunun oluşmasıyla ilgili bir sürü teori öğrendim ama hiçbiri beni tatmin etmiyor. İnsanların bencillikleri, birlikte yaşama fikri, toplum sözleşmesi falan filan. İlk insanlar haliyle bilgisizdi tamam ama ya şimdikiler ? Evrensel bir toplum belki mümkün değil ama silahsızlanma neden olmasın ? Yani bütün silahları toplasalar, polislerin acil müdahale etmesi gereken bir durum olabilir, sadece polislerde silah olsa, askerlerde olmasa hatta asker denen kavrama gerek kalmasa... Çünkü silah yok, savaş yok ki askere gerek yok. Dolayısıyla kimse birbiriyle savaşamaz. Sapan kullanacak halleri yok ya. Mecburen susup oturacaklar. Hükümetler diğer ülkelerle nasıl savaşacaklarına, silahları nereden temin edeceklerine, kimle ittifak olmaları gerektiğine, savaş stratejilerine ve en ucuz kimden silah alacaklarına konsantre olmak yerine, asıl kuruluş amaçlarını yerine getirseler ? Yani devleti kuran kavram olan insanın yaşam şartlarını iyileştirmek için kullansalar beyinlerini, enerjilerini.


     Bir düşünün. Devlet dediğiniz; insan tarafından, kendilerini iyi bir şekilde yönetsin diye kuruluyor. Kendinizi küçümsemeyin şu an bizim için her şeye karar veren insanlar yine biz istedik diye oradalar. Peki bu aynı insanlar, yani devlet dediğimiz kurumu oluşturan insanlar, hiç bize sormadan birbirlerine savaş ilan ediyorlar. İyi de onları o mevkiye kim getirdi ? Bütün o yetkilerle onları kim donattı ? Biz donattık. Halk egemenliği, demokrasi, cumhuriyet değil mi tüm olay. Al işte hepimiz eşit bir şekilde oyumuzu kullanarak kendimizi yönetmelerini istediğimiz kişileri kendi irademizle seçtik. Ya da seçemedik. Her neyse. Ee nerede yanlış yapıyoruz ? Devletlerin verdikleri kararlarla insanlar ölüyor sonra da biz bu ölen insanları medyadan görüp üzülmüyor muyuz ?  
     Üzülüyoruz. O zaman getirdiğim çözüme dönelim. Silahlar artık üretilmesin. Ama tamamen üretimden kaldırılamaz. O zaman katiller, hırsızlar nasıl yakalanacak ? Tamam güvenliğimizi sağlayacak kadarını bulunduralım. Ama küçük bir ayrıntıyı atlıyoruz. O silahlar yanlış ellere geçer. Satın alma yoluyla geçer. Kimse kullanmamız yasak demez. Çünkü silahların satın alınmasının önüne geçebilirsiniz, ama insanların satın alınmasına nasıl bir çözüm getireceksiniz ? İnsan doğuştan iğrenç bir yaratıktır. Leo Buscaglia'yı ne kadar sevsem de "insanları seviniz" derken daha ne kadar saf olabilirmiş diye sormadan da edemiyorum.

















     Yaratıldık, maymundan geldik, uzaylılar tarafından gönderildik...İnancınız ne olursa olsun biz sonuçta buradayız, yaşıyoruz. Ve insandan daha üstün bir canlı olmayan bir yerde yaşıyoruz. Ama kendi kendimizi ne hale getirdiğimize bakın. Özgürce doğup kendi kendimizi esir ettik. 


     Hep diyorum, insanoğlu tehlikeli, kendisi için bile.

8 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışsın. İçten ve oldukça net! Özellikle son paragrafta ki son cümlen.. Özgürce doğup kendi kendimizi esir ettik, maalesef! Çok acı..

    YanıtlaSil
  2. Adalet temelinde hakkaniyetle birbirimizi sevelim, hakkaniyetle birbirimizi koruyalım.

    YanıtlaSil
  3. Canım çok doğru ve güzel yazdın, biz kendi kendimizi zaten öldürmeye programlandık...

    YanıtlaSil
  4. uzunincekıvırcık maalesef çok acı

    Profösör keşke herkes böyle düşünse

    SaR teşekkür ederim çok üzücü ama öyle

    YanıtlaSil
  5. Ahh nora! bayıldım bu yazıya!

    " Kendinizi küçümsemeyin şu an bizim için her şeye karar veren insanlar yine biz istedik diye oradalar." çook doğru ve cidden şu geldiğimiz hale bak. insanlar en üstün canlılar fakat bi de düşünebilseler.

    YanıtlaSil
  6. Mia çook teşekkürler. Maalesef bu saatten sonra düşünebileceklerini hiç sanmıyorum. Herkesin gelir düzeyi yakın olsa bile daha fazlasını isteyenler olacak :/

    YanıtlaSil
  7. kibritçi kız ahh işte çürüyorum buralarda :D

    YanıtlaSil

Olumlu, olumsuz tüm fikirlerine açığım. Yazdığım hiçbir şeyde kötü niyetli olmadığımı unutma :)