23 Ekim 2011 Pazar

Çok güldüm

    İnsanların hayalleri, idealleri var. Ve bunları gerçekleştirmek için bir sınava giriyorlar. İşte o sınavda felsefe bölümünde çıkan paragraf ve altındaki soruyu uygun bir biçimde değiştiren öğrenciler :)
   
Soru şu:


 Filler neden büyük, gri ve kırışıktır? Çünkü ufak, beyaz ve yuvarlak olsalardı aspirin olurlardı. Ufak bir fil hayal ederek ona “ufak bir fil” diyebiliriz. Beyaz bir fil hayal ederek ona “beyaz bir fil” diyebiliriz. Kırışıksız bir fil de “kırışıksız bir fil” olur. Başka bir deyişle büyüklük, grilik ve kırışıklılık, Aristoteles’in bir fili fil yapan şeyin ne olduğunu tanımlama sınavını geçemez. Çünkü aspirin gibi ufak, beyaz ve yuvarlak bir şey bir fil olamaz ve böyle bir nesneyle karşılaştığımızda aklımıza “Hey, ağzına attığın bir aspirin mi yoksa alışılmamış türden bir fil mi?” diye sormak gelmez.

Bu parçada varlıkla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi sorgulanmaktadır?
A) Zorunlu varlık/mümkün varlık ayrımı
B) Özsel/ilineksel nitelikler
C) Ana maddenin neliği
D) Madde ve form ilişkisi
E) Var olma/olmama sorunsalı



 Bu metinin bir kitaptan alıntı olduğunu söyleyerek kendilerini savunmuşlar. Ama kitap esaslı bir felsefe kitabı ve üniversite sınavında sorulacak bir paragraf değil bu. Çünkü kesinlikle yoruma açık. Öğrenciler de gördüğünüz gibi gayet güzel yorumlamış. :)



3 yorum:

  1. tööbe tööbe :D:D:D
    -
    hemera

    YanıtlaSil
  2. Bu yüzden felsefe de daima cevap yoktur daima daha fazla soru vardır..

    YanıtlaSil
  3. hemera :))

    enes öyle... sınav için pek uygun değil o yüzden.

    YanıtlaSil

Olumlu, olumsuz tüm fikirlerine açığım. Yazdığım hiçbir şeyde kötü niyetli olmadığımı unutma :)